JESEN U POREČU: Dani hrvatskog kulinarstva od 11. do 15. studenog u Žatici
Hrvatski kuharski savez (HKS) s ponosom predstavlja Croatian Culinary Cup – prvo internacionalno natjecanje koje se 2024. održava u Hrvatskoj prema WACS standardima. Ovo natjecanje održava se u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva te donosi manifestaciji dodatni prestiž i međunarodni karakter. Domaćim kuharima i slastičarima pruža priliku za natjecanje s međunarodnim kolegama, dijeljenje iskustava i inspiraciju iz svjetskih kulinarskih trendova.
Dani hrvatskog kulinarstva 2024. – Program natjecanja
Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2024., prestižni godišnji događaj u organizaciji HKS-a, održava se od 10. do 16. studenog u dvorani Žatika u Poreču. U bogatom programu izdvajaju se četiri natjecateljske kategorije:
o Kamelija Kup: Natjecanje namijenjeno perspektivnim srednjoškolcima, koje motivira mlade kuhare i slastičare na usavršavanje i profesionalni razvoj.
o Državno prvenstvo u kuharstvu: Prvenstvo na kojem se najbolji kuhari Hrvatske natječu za titulu državnog prvaka, prezentirajući tehničke vještine, kreativnost i očuvanje kulinarskih standarda.
o Državno prvenstvo u slastičarstvu: Slastičari iz cijele zemlje nadmeću se za prestižnu titulu državnog prvaka u slastičarstvu, prikazujući inovativnost i umjetničke sposobnosti.
o Croatian Culinary Cup: Prvo internacionalno natjecanje u organizaciji HKS-a u suradnji s WACS-om, koje pridaje Dani hrvatskog kulinarstva međunarodni značaj.
Stručne radionice i sajamski segment
Jedan od središnjih dijelova manifestacije uključuje stručne radionice i sajamski segment. Metro i Unilever Food Solutions vode radionice posvećene kuharima, slastičarima i posjetiteljima koji žele unaprijediti svoje vještine. Kroz praktične savjete i demonstracije, sudionici stječu nova znanja o kulinarskim tehnikama i inovacijama. Na sajmu posjetitelji mogu kušati proizvode HKS-ovih partnera, upoznati se s kulinarskim inovacijama i inspirirati se najnovijim trendovima i tehnologijama u ugostiteljstvu.
Program događanja
Manifestacija nudi bogat sadržaj, uključujući natjecanja, radionice, panel diskusije i ceremonijalne dijelove. Ključni događaji Dana hrvatskog kulinarstva 2024. obuhvaćaju:
• 11.11.2024.: Svečano otvorenje Dana hrvatskog kulinarstva.
• 11.-15.11.2024.: Natjecanja – Kamelija Kup, Državno prvenstvo u kuharstvu, Državno prvenstvo u slastičarstvu i Croatian Culinary Cup.
• 12.-14.11.2024.: Stručne radionice i panel diskusije o aktualnim temama u kulinarstvu i ugostiteljstvu.
• 15.11.2024.: Svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje manifestacije uz završni program.
Poziv posjetiteljima
Ulaz na Dane hrvatskog kulinarstva je slobodan, a posjetitelji su pozvani da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju.
Dani hrvatskog kulinarstva 2024. donose priliku za izravan susret s vrhunskim kulinarskim natjecanjima, stručnim radionicama i inspirativnim sajamskim aktivnostima koji slavi hrvatsku gastronomiju i omogućuje posjetiteljima da osjete uzbudljivu atmosferu vrhunskih kulinarskih događanja.
Pridružite nam se u Poreču i doživite duh izvrsnosti hrvatske kuhinje!
**********
Hrvatski kuharski savez (HKS) osnovan je s ciljem okupljanja, podrške i promicanja kuharskih i slastičarskih struka te unapređenja ugostiteljstva u Hrvatskoj. Savez nastoji očuvati bogatu hrvatsku kulinarsku baštinu, podići razinu kvalitete nacionalne gastronomije te osigurati kontinuirano obrazovanje svojih članova. Nastao je zahvaljujući inicijativi iskusnih ugostitelja i stručnjaka posvećenih očuvanju autentičnosti hrvatske kuhinje, prilagođavanju suvremenim gastronomskim trendovima te postizanju visokih profesionalnih standarda.
Kao član World Association of Chefs Societies (WACS), HKS svojim članovima omogućuje sudjelovanje na prestižnim međunarodnim natjecanjima, čime se hrvatska gastronomija predstavlja svijetu, a profesionalne vještine kuhara i slastičara obogaćuju se prema globalnim standardima izvrsnosti.