Troboj palente u Poreču - Talijani opet najbolji
Chefovi Paolo Betti i Luigi Montiselle iz restorana Rifugio Maranza iz Trenta pobjednici su trinaestog kulinarskog troboja u pripremanju jela od palente, održanog u petak 21. studenog 2014. u restoranu porečkog hotela Palazzo u sklopu obilježavanja blagdana zaštitnika Sv. Maura.
Talijanski su chefovi visoke ocjene žirija osvojili maštovitim jelima, raviolima od heljdina brašna s palentom i šugom od kunelića, te tortom od kukuruza, sladoledom od palente i kruškama, koje je ujedno proglašeno najboljim i po izboru publike. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz konobe Ca'Nova iz Babići koju su činili Dario Klarić i Darko Gerenčir, a treće domaćinima iz hotela Palazzo u sastavu Roberto Paliska, Dario Župan i Ali Ajdari.
Natjecanje su vodili Sergio Pavat, te književnik i gastroznalac Drago Orlić, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Edi Štifanić i predstavnici Grada, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Udruženja obrtnika, te novinari.
Žiri su činili stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat, predsjednik talijanske Udruge profesionalnih sommeliera Marco Larentis, urednik talijanske enogastro revije Papageno i počasni građanin Poreča, Giuseppe Casagrande, te dugogodišnji predsjednik porečke Zajednice Talijana Graziano Musizza i novinar Glasa Istre Davor Šišović.
Talijani se redovito potvrđuju kao majstori u pripremanju jela od palente - u trinaest godina natjecanja jedanaest su puta ponijeli doma pobjednički pehar. Ovaj troboj inspiriran je, kao i festival što se za vrijeme ove fešte odvija u Poreču, pjesmom La mula de Parenzo, čiji stihovi uz djevojku iz Poreča slave i palentu.